CV Hazırlamak için 13 Cevap

Başarılı bir cv hazırlamanın belirli kuralları vardır. Bu kurallar cv örneğinizin biçimi,yazı tipi,içeriğin ve başlıkların puntoları gibi kurallar içerir. Bu kurallar bütün cv örnekleri için geçerlidir.

Cv Hazırlama Kuralları

Cv Hazırlama konusunda dikkat etmemiz gereken noktaları soru cevap şeklinde yanıtlamaya çalıştık. Cv Nasıl Hazırlanır? Eğer cv hazırlama konusunda başka sorunlarınız varsa bu yazının altına yorum bırakabilirsiniz. Yorumunuz en kısa sürede cevaplanacaktır.

Cv Word mü PDF mi?

Cv Word belgesi olarak genelde düzenlenir. Ancak cv örneğimizi gönderirken cv pdf belgesi olarak kaydedilip gönderilmelidir.

Başlıklar Kaç Punto Olmalı?

Hazırlayacağımız özgeçmiş örneğinde başlıklar 11-12 punto olmalıdır.

Cv İçeriği Kaç Punto Olmalı?

Başlıklar dışında kalan içerik için 10 Punto Kullanılmalıdır

Yazı Tipi

Cv örneğimiz için okunabilir yazı tipleri kullanılmalıdır. Arial,Times New Roman, Roboto gibi yazı tipi kullanılabilir.

Cv Kaç Sayfa Olmalıdır?

Cv Örneğimiz genelde 1 sayfa ile sınırlandırılmalıdır. Akademik ya da Doktor , Avukat gibi meslekler için sayfa sayısı 2 olabilir.

Online Cv Kullanılmalı mı?

Herkesin kendine özel cv örneklerini kullanmasını tercih ediyoruz. Sıradan herkesin kullandğı cv örnekleri sizi tam ifade etmeyebilir.

Profesyonel Destek Almalıyım?

Eğer çok fazla tecrübeniz yoksa almanızı tavsiye ederiz. Ücretsiz cv örneklerini sitemizde bulabilirsiniz. Cv hazırlama sürecini ücretsiz bir şekilde tamamlayabilirisiniz

Cv Formatı Nasıl Olmalı?

Cv örneğimizi kullanırken genel kural Ters Kronolojik sıra kullanmaktır. En son çalıştığınız iş en başta olacak şekilde sıralanmalıdır.

Ön Yazı Gereklimidir?

Eğer çok fazla deneyiminiz yoksa,yeni mezun ya da okuyan öğrenci iseniz ön yazı gereklidir.Ön yazı da işi ne kadar çok istediğinizi göstermelisiniz.

Fotoğraf Eklemelimiyim?

Uluslararası bir firmaya başvuracaksanız ilgili ülkenin kurallarına göz atmanız gerekir çünkü bazı ülkelerde ayrımcılık olarak algılandığı için bir suç oluşturmaktadır. Ama ülkemiz için genelde cv örneğinizin fotoğraflı olması gereklidir.

Nasıl Bir Fotoğraf Eklemeliyim

Fotoğrafınız resmi olması gereklidir. Telefondan çekilmiş, özensiz ve düzensiz olmamalıdır. Mümkünse kravatlı ve takım elbiseli çekilmiş bir fotoğraf eklemeniz gerekir.

Adres Bilgisi Nasıl Olmalı?

Genelde cv örneği hazırlanırken kişiler tam adres yazmaktadır. Bu durum sizlere sorun açabilir, cv örneğiniz yetkisiz kişilerin eline geçebilir. Kapı numaranıza kadar adres bilgisi yazmamalısınız.

E-Posta

Cvnize ekleyeceğiniz Elektronik Posta adresiniz adınızı ve soyadınızı içermelidir ve herkes tarafından bilinen eposta uzantıları kullanılmalıdır. adsoyad@gmail.com ya da adsoyad@hotmail.com gibi

Cv Örneğinizde Yer Alabilecek Başlıklar

İletişim Bilgileri

İletişim Bilgileri Telefon-Eposta ve Sosyal Medya Hesapları Eklenir

Kişisel Bilgiler

Cv örneğimize ekleyeceğimiz kişisel bilgiler daha çok iş başvurusuna göre şekillenir. Sizden istenilen bilgilere yer vermeniz gerekir. örneğin iş ilanında tercihen sigara kullanmayan diye bilgi varsa bunu kişisel bilgiler başlığı altında belirtmelisiniz. Kişisel bilgiler başlığında yer alabilecek bilgiler: Doğum Tarihi ve Yeri-Ehliyet-Askerlik Durumu-Sigara Kullanımı-Seyehat Engeli-Sabıka Kaydı-Uyruk ve Cinsiyet eklenebilir.

Eğitim Bilgileri

Eğitim bilgileri başlığı altında önce en son bitirdiğiniz okula ya da üniversiteye yer vermelisiniz.

İş Deneyimi

Cv Hazırlarken İş Deneyimi kısmı en önemli başlıklardan biridir. Bu başlık altında en son çalıştığınız işten geriye doğru sırlama yapmalısınız. Göreviniz- Şirket Adı- Şehir gibi bilgiler içermelidir. Eğer detaylı bir cv örneği hazırlayacaksanız Görev ve Sorumluluklarınızıda maddeler halinde altına ekleyebilirsiniz.

Beceriler

Beceriler kısmı genelde mesleki, ve bilgisayar bilginiz ile alakalı bilgiler içerir

Sertifika ve Kurslar

Sertifika ve Kurslar eklenirken Kurs Tarihi-Kurs Adı-Sertifikanın Alındığı Kurum yada Firma ve Şehir Bilgisi eklenmelidir.

Referanslar

CV örneğimize 3 adet referans eklememiz yeterli olacaktır. Referans eklerken işimizle ya da başvuracağınız iş alanı ile ilgili referanslar eklemeye özen gösterelim. İlgisiz alakasız referanslar özgeçmişize eklenmemelidir.

Bunlar herkes tarafından bir cv örneğinde görünmesi istenilen bilgilerdir. Bunların dışında aşağıdaki başlıklardan başvuracağınız iş ilanına göre ya da mesleki bilginize göre eklenebilir.

Bilgisayar Bilgisi

Yabancı Dil Bilgisi

Hobiler ve İlgi Alanları

Seminerler

Uzmanlık Alanları

Akademik Yayınlar

Tüm bu başlıklar sonra eklenebilecek başlıklar mesleğinizle alakalı olabilir. Örneğin bir sporcu için Spor Özgeçmişi başlığı eklenebilir. Bir Öğretmen Cv Örneği hazırlıyorsanız İdari Görevler / Kurumsal ve Mesleki Hizmetler başlığı eklenebilir. Bir Akademisyen iseniz işiniz daha zor ve uzun olacakki eklenebilecek bir çok başlık mevcuttur. Mesleki cv örnekleri için ilgili kategorimize göz atabilirsiniz.