Çok az deneyiminiz varsa ya da iç deneyiminiz yoksa iyi bir stajyer CV hazırlamak hiç kolay gelemeyecektir. Boş bir beyaz sayfaya bakmak moralinizi bozmasın. Sizlere CV örneğinize ekleyebileceğiniz içeriklerden bahsedeceğiz.
Çok az veya hiç mesleki deneyiminiz olmasa bile , gelecekteki işiniz için işe alım görevlisini ikna edebilmek faydalı becerilere sahip olduğunuzu kanıtlamak için staj CV’nizde ortaya koyabileceğiniz tüm deneyimleri düşünmek zorunda kalacaksınız.
İşte adım adım bir stajyer CV’si nasıl hazırlanır:
- Kişisel bilgiler: CV’nize adınızı, adresinizi, telefon numaranızı ve e-posta adresinizi ekleyin. Bu bilgilerinizi CV’nin en üstüne yerleştirin.
- Özet: CV’nizin başlangıcında, kısa bir özet yazısı ekleyin. Bu bölümde kendinizi tanıtın, staj yapmak istediğiniz alanı belirtin ve kariyer hedeflerinizi açıklayın. Örneğin:
“Ben [Adınız ve Soyadınız], [Yaşınız], [Staj yapmak istediğiniz alan] alanında kendimi geliştirmek isteyen bir öğrenciyim. Bu stajımı tamamlayarak, kariyer hedeflerim doğrultusunda deneyim kazanmayı amaçlıyorum.”
- Eğitim: Eğitim bilgilerinizi sıralı bir şekilde yazın. En son tamamladığınız okulu veya mezun olduğunuz bölümü ilk sıraya yerleştirin. Eğitim bölümünde aşağıdaki bilgiler yer alabilir:
- Okul adı
- Mezuniyet tarihi
- Bölüm adı
- Ortalama
- Tecrübe: Eğer daha önce herhangi bir staj yaptıysanız, tecrübelerinizi listeleyin. Staj dışında herhangi bir iş tecrübeniz varsa, onları da dahil edebilirsiniz. Tecrübe bölümünde aşağıdaki bilgiler yer alabilir:
- Şirket adı
- İş pozisyonu
- İşe başlama ve bitirme tarihi
- Sorumluluklar ve başarılar
- Beceriler: Staj için gerekli olan becerilerinizi listeleyin. Bu bölümde, dil becerileriniz, bilgisayar programlarına hakimiyetiniz veya herhangi bir sertifikaya sahip olup olmadığınız gibi konularda bilgi verebilirsiniz.
- Referanslar: Bazı şirketler, CV’lerinde referansları isteyebilirler. Bu nedenle, referanslarınızın isimleri ve iletişim bilgileri de CV’nize ekleyin.
İşte bir stajyer CV’si hazırlamak için izlenebilecek adımlar bu kadar!
Stajyer CV Bölümleri
Bir staj başvurusu için özgeçmişin bölümleri, birkaç nüansla klasik bir profesyonel özgeçmişin bölümlerine oldukça benzer. Yapı tarafında, ayrıntılı okul kariyerinizin yanı sıra okul dışı etkinliklerinizi ve diğer ilgi alanlarınızı vurgulamanızı öneririz . Tıpkı bir öğrenci özgeçmişinde olduğu gibi , örneğin, sınıfınızdaki başka bir öğrenciyle fark yaratmanıza izin verebileceğinden, bunlar staj özgeçmişinde özellikle önemlidir.
İletişim Bilgileri
Staj özgeçmişi dahil tüm özgeçmişler, başvuru sahibinin iletişim bilgilerini içermelidir. Bu önemli kısım , adınız soyadınız, telefon numaranız, e-posta adresini, adresiniz vb. içerir. Bu açıkça, işe alım görevlisinin kimliğinizi bilmesini ve başvurunuz kabul edilirse sizinle hızlı bir şekilde iletişim kurmasını sağlar.
Profil
Staj özgeçmişinizin profili birkaç kelimeden, hatta en fazla birkaç cümleden oluşmalıdır . Bu staj için yeteneklerinizi ve hedeflerinizi belirterek, kısaca kim olduğunuzu açıklamalısınız.
Yetenekler
Beceriler, kişisel niteliklerinize değil, edindiğiniz mesleki becerilere karşılık gelir . Staj CV’nizde bunların hepsini belirtmeniz gerekmektedir.
Eğitim
Staj özgeçmişinizin eğitim kısmı, aldığınız tüm eğitimi; üniversite ve lise yazmalısınız. Ayrıca eğitim bilgilerinizi yazarken bunları detaylandırmayı unutmayın. En iyi dersleriniz, okul birincilikleri vs.
Stajlar ve iş deneyimi
Tüm mesleki deneyimlerinizi , mutlaka bununla ilgili olmasa bile, staj CV’nizde belirtmekten çekinmeyin.
Yabancı Diller
Birkaç yabancı dile hakim olan adayların genellikle daha çok arandığını zaten biliyorsunuzdur. Bu nedenle lütfen bildiğiniz tüm dilleri listeleyiniz. Ayrıca her dil için yeterlilik seviyenizi belirtmeyi unutmayınız .
Hobiler ve ilgi alanları
Staj CV’niz hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı içerebilir , böylece işe alan kişi kişiliğiniz hakkında daha fazla bilgi edinebilir . Tabii ki, hobiler ve ilgi alanları, örneğin becerilerle aynı düzeyde okunabilirliğe sahip olmamalıdır.
Yapı
Staj özgeçmişinizin yapısı tematik veya kronolojik olarak oluşturulabilir. Tematik bir yapı, adayın eğitimini belirtmeden önce mesleki deneyimini vurgular. Aksine, kronolojik bir yapı adayın becerilerine ve eğitimine odaklanır. Sizin özel durumunuzda, açıkçası kronolojik bir yapıyla başlamanız önerilir. Bu nedenle, staj CV’niz, eğitiminizi henüz tamamlamamış olsanız bile, temel olarak becerilerinizi ve şimdiye kadar yaptığınız eğitimleri içermelidir.
Tasarım
Staj CV’nizin tasarımı , sunulma şekline karşılık gelir. Örneğin günümüzde en çok kullanılan CV şablonları modern, sade, profesyonel hatta renkli tasarımlara sahiptir. Staj CV’nizin tasarımını kişisel tercihlerinize göre değil, aynı zamanda staj alanınıza göre seçmeniz önerilir . Örneğin, bir pazarlama stajı ise renkli bir özgeçmişiniz olabilir, profesyonel bir özgeçmiş ise finans stajı için daha iyidir, avukatlık stajı ise beyaz sade CV örneği olabilir, mühendisler için grafik ağırlıklı rakamlarla bahsedilecek açıklamalar daha iyidir.
Düzen
Staj CV’nizin düzeni, kişisel bilgilerinizin yerini belirtir. Özgeçmişinizin düzenini seçebilirsiniz, ancak tüm staj özgeçmişinizin işe alım görevlisinin okuması için hoş olması gerektiğini açıkça unutmamalısınız. Örneğin, belgenin okunabilirliğini artırmanın bir yolu, becerileri ve eğitimi iki ayrı bölüme yerleştirmektir.