İş Görüşmesinde Sorulan 12 Soru

İşe alım sürecinde bir sonraki aşamaya geçtiyseniz tebrik ederiz. Muhtemelen rakiplerinizle final maçına çıkacaksınız ancak bu aşama daha stresli geçecektir. İş görüşmesinde sorulan sorular ile bu stresinizi biraz daha azaltmayı umuyoruz.

1. Kendinizi birkaç kelimeyle tanıtın.

Mülakata başlamanın klasik bir yolu. Mevcut durumunuz hakkında konuşun. Çalışmalarını yeni bitirdin mi? Zaten çalışıyor musun? Nerede yaşıyorsun ve hobilerin neler? İşveren, kim olduğun hakkında biraz daha bilgi sahibi olmayı seviyor. Kişisel plana çok fazla ayrıntıya girmeden yaklaşın

2. Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?

Bu sorunun cevabı kolaydır. Bununla birlikte, bir metni ezbere çalışmışsınız izlenimi vermemeye dikkat edin, cevap vermeden önce birkaç dakika düşünün.

3. Önceki işinizden / eğitiminizden kısaca bahsedin.

Eski işvereninizi asla eleştirmeyin, bunun yerine yeni bir meydan okuma aradığınızı söyleyin. Çalışmalarınız ve iş teklifi arasındaki bağlantıyı kurun, eğitiminizin teklif edilen işle ilgili yönlerini vurgulayın.

4. Şirketimiz ve bu fonksiyonla neden ilgileniyorsunuz?

Başvurduğunuz pozisyon hakkında bilgili olduğunuzu gösterin. Kurumsal web sitesini ziyaret edin,sosyal medya hesaplarını inceleyin ve İnternet’te biraz araştırma yapın. Şirketin olumlu özellikleri ile kişiliğiniz veya nitelikleriniz arasındaki bağlantıyı vurgulayın. İş ilanında da aynısını yapın, iş tanımında size hitap eden yönleri açıklayın.

5. Kendinizi beş yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Küstah olmadan hırslı olduğunuzu gösterin. Elbette işin olasılıkları hakkında bilgi edinebilirsiniz, ancak bunu dikkatli yapın.

6. Hafta sonları çalışmaya istekli misiniz? Esnek Çalışma saatleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu soru, esneklik seviyenizi ölçmeyi amaçlamaktadır. Gerekirse hafta sonları çalışmaya hazır olduğunuzu söyleyin. Programa gelince, sektöre göre değişir. Örneğin bankacılıkta başvuruyorsanız, sabit bir programınız olacaktır; ancak reklam sektöründe durum böyle olmayacak.

7. Neden sizi seçmeliyiz?

Sizi rakiplerinizden ayıran şey hakkında konuşun ve bu iş için gerçek motivasyonunuzu açıklayın. Ayrıca öğrenmeye olan susuzluğunuzu ve olumlu zihin durumunuzu vurgulayın.

8. Özel sorular

“Kendinizi hangi nesneyle karşılaştırabilirsiniz?” Bu tür bir soruyu önceden tahmin etmek ve dolayısıyla hazırlamak çok zordur. Her şeyden önce, sakin olun ve biraz düşünün (ama çok uzun süre değil). Kendine güvenerek cevap verin.

9. Maaş beklentileriniz nelerdir?

Önce bu sektördeki ücretler hakkında bilgi edinin.Bir maaş beklentisi çalıştığınız bölgeye ve tecrübenize bağlıdır. Muhtemelen mevcut maaşınızla bir karşılaştırma yapın. Çok açgözlü olmayın, ama çok da az bir ücret söylemeyin.

10. Ne zaman başlayabilirsiniz?

Bu soru muhtemelen en kolayı. Yeni mezun iseniz ya da şuan bir işte çalışmıyorsanız hemen müsait olduğunuzu söyleyin. Eğer çalışıyorsanız, sadece ihbar sürenizden sonra müsait olacağınızı belirtmelisiniz.

11. Devam eden başka iş görüşmeleriniz varmı?

Bu soruyu dürüstçe cevaplamak daha iyi. Bu işe gerçekten girmek istiyorsan, bilinmesine izin vermelisiniz.

12. Başka sorunuz var mı?

İşletmenin geleceği hakkında birkaç soru hazırlamayı unutmayın. Şirket hakkında daha fazla bilgi edinmenin yanı sıra, bu işverene gerçekten ilgilendiğinizi gösterecektir.

Yeni şirketteki görevinize hazır mısınız? Yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevapları dikkatlice hazırladıysanız, iyi olmalısınız. İş görüşmenizde bol şanslar.